![](/media/lib/108/n-czerwone-mieso-b5431c2af62563af2f2681ee3b2083a5.jpg)
Wysokie żelazo może zwiększać apetyt
25 sierpnia 2015, 11:06Podczas badań na myszach naukowcy z Wake Forest Baptist Medical Center wykazali, że wysokie spożycie żelaza, które odpowiada zjadaniu przez ludzi dużych ilości czerwonego mięsa, hamuje leptynę, czyli hormon kontrolujący apetyt.
![](/media/lib/118/n-pomidory-81c1cb785930120db2b16eb10df44d88.jpg)
Pomidory mogą jednak wyzwalać ataki dny moczanowej?
21 sierpnia 2015, 06:38Pacjentów z dną moczanową, którzy uważają, że pomidory wywołują u nich ataki choroby, ucieszy wiadomość, że naukowcy z Uniwersytetu Otago znaleźli biologiczne wskazówki na potwierdzenie tej tezy.
![](/media/lib/198/n-laboratorium-0455475b47864a263589d2c7e8036cc1.jpg)
Wykrywanie raka wątroby na podstawie proporcji izotopów
19 sierpnia 2015, 06:32Być może już wkrótce będzie można wykrywać raka wątrobowokomórkowego (ang. hepatocellular carcinoma, HCC) za pomocą metod podobnych do używanych do badania składu izotopowego skał i minerałów.
![](/media/lib/144/n-usg-58fc1e5a6c8a27ca0eb7f7a5cebfab99.jpg)
Odkryto mechanizm zwiększania siły skurczów w czasie porodu
13 sierpnia 2015, 11:21Naukowcy zidentyfikowali mechanizm, dzięki któremu skurcze podczas porodu stają się coraz silniejsze.
![](/media/lib/106/n-oko-aca0dc0c52900011b6f76ef503b8e5c0.jpg)
Związki metali śladowych z występowaniem jaskry
7 sierpnia 2015, 12:06Badanie reprezentatywnej próby Koreańczyków Południowych wykazało, że niższy poziom manganu i wyższy poziom rtęci we krwi wiązał się z częstszym występowaniem jaskry.
![](/media/lib/167/n-pantera-sniezna-5ab0670280a8bfc26490f74a495b0c3e.jpg)
Krew irbisa nie lepiej przystosowana do wysokości niż krew kota domowego
6 sierpnia 2015, 11:46Hemoglobina irbisa śnieżnego, który żyje m.in. w Himalajach i na Wyżynie Tybetańskiej, nie jest wcale lepiej przystosowana do życia na dużych wysokościach niż hemoglobina kota domowego.
![](/media/lib/87/n-miesnie-bc56ecfbbf9c53b94df13ded0fb02031.jpg)
Zidentyfikowano białko hamujące regenerację mięśni po urazie
5 sierpnia 2015, 10:52Zidentyfikowano wytwarzane przez makrofagi białko, które hamuje regenerację mięśni po urazie.
![](/media/lib/107/n-pszczola-miodna-67917c8c33ef10ef3dd45417efeece36.jpg)
Nie trzeba zastrzyku, wystarczy koktajl
3 sierpnia 2015, 10:48Międzynarodowy zespół naukowców odkrył, w jaki sposób pszczoły "szczepią" swoje potomstwo. Przełomowe ustalenia są owocem wieloletnich badań.
![](/media/lib/106/n-szpinak-b043b5a3e19cdab207940a5b14f55b8e.jpg)
Wyciąg ze szpinaku zwiększa uczucie sytości
3 sierpnia 2015, 09:04Skoncentrowany ekstrakt z tylakoidów (błon z chloroplastów) szpinaku może zmniejszać głód i hamować zachcianki. Opóźniając trawienie tłuszczów, tylakoidy stymulują uwalnianie hormonów sytości.
![](/media/lib/117/n-tzrustka-a5ac0a9f794219913106ccc5a23f8a8c.jpg)
Cukrzycy mają mniej białek chroniących przed atakiem układu odpornościowego
30 lipca 2015, 12:39We krwi osób z cukrzycą typu 1. występuje niższy poziom 4 białek chroniących tkanki przed atakiem własnego układu odpornościowego.